Øvelser i godt sprog – “de 10 bud”

Øvelserne her stammer oprindeligt fra min bog “Bedre breve – bedre e-mails” (Samfundslitteratur 2007), hvor de hænger sammen med en gennem gang af de 10 bud for godt sprog. I bogen er de målrettet specielt mod brev- og e-mailskrivning, men reglerne er generelle – det er kun eksemplerne, der er rettet mod den skriftlige korrespondance: Breve, e-mails, SoMe-opslag og ganske almindelige opslag.

De 10 Bud uden øvelser
Der findes mange sæt “10 bud”. Her er de oprindelige – stadig udmærkede at holde sig til. Manden i midten hedder Moses, fordi han som spæd blev fundet i en moseskurv.

Du har sikkert ikke bogen; men den kan stadig erhverves for kun 25 kroner plus porto hos Academic Books (og 40 kr. hos Saxo.com), og den er alle pengene værd. (Jeg ved det, jeg har selv skrevet den. Og jeg tjener ikke noget på den, efter at den er sat ned.)

Se en kort gennemgang af de 10 bud her: Godt sprog i e-mails, So-Me-opslag og andre skriv – “de 10 bud“.

Eksemplerne er taget ud af forskellige sammenhænge, som du ikke kender. Men det er ikke vigtigt i denne forbindelse, bare du får noget brugbart frem. Derfor skal du heller ikke tage mine løsningsforslag som de endelige “facitter”, men bare som mulige løsninger blandt andre.

Øvelserne

Opgaverne her fungerer som i de andre øvelsessæt: Først skriver du selv forslag til omformulering af eksemplerne, og så klikker du på linket til kommentarsiden for at se mine forslag og kommentarer.

  1. Skriv til modtageren
  2. Skriv konkret
  3. Skriv aktivt
  4. Skriv venligt
  5. Skriv personligt
  6. Skriv “mundtligt” og klart
  7. Skriv kort og enkelt
  8. Skriv sammenhængende
  9. Skriv overskueligt
  10. Skriv korrekt

© Per Salling, Omatskrive.dk, 2007-2023

Views: 69