Korrektur og finish

Korrektur, layout og anden finish er en vigtig del af en skriveopgave. Der er mange points at hente på lidt omhu i den afsluttende fase af skriveriet. Og det gælder, uanset om du skriver reklametekster, private mails, opslag på Facebook, universitetsopgaver eller meddelelser til borgerne fra en eller anden myndighed. Det er kernen i at skrive bedre dansk: Afleveringen betyder noget. Og indpakningen.

Kender du din læser – eller i hvert fald nogle af den forventede læsers slags? Godt for dig, så er jobbet nemmere. Hvis nej, så er der lige en ekstra lille krølle på jobbet. For jobbet er altså ikke gjort, før budskabet er feset ind. Det er vigtigt at ramme den rigtige tone og sværhedsgrad.

Men det er ikke nok. Det er også sådan, at det at have et ordentligt og velformuleret dansk svarer til at have en ordentlig personlig hygiejne. Er du ligeglad med, hvordan du ser ud og lugter? Eller ser du ud og lugter, som du har besluttet at se ud og lugte? Det bestemmer du jo selv, og så bestemmer vi andre hvad vi synes om dig.

Skriver du som du kan?
Eller som du vil?
Du bestemmer selv!

På samme måde er det med dit skriftsprog. Skriver du, som du kan? Eller som du vil? Du bestemmer selv. Og din læser bestemmer selv, hvad han eller hun synes om det – og om dig. Måske – måske – er det alligevel umagen værd at prøve at skrive bedre dansk.

Og til sidst er der så udseendet. “Orden med skriftlige arbejder”, som det hed i skolen i gamle dage. Din tekst møder stort set altid læseren i form af skriftsprog. Her handler det om at skrive, så talestemmen mener jeg ikke noget om; men tekstens udseende skal have et par ord med på vejen.

Det er så let at få en tekst til at se meget sværere ud, end den i virkeligheden er – og det er lige så let at få den til at se meget lettere ud. Læsningen begynder altid i læserens øjne; og kan du skabe lystfyldt nærvær dér, så er du allerede et par skridt hen ad vejen til et vellykket resultat.

.

© Per Salling, Omatskrive.dk, 2003-2023

Views: 484