Godt fagsprog

Hvad er egentlig godt fagsprog? Først og fremmest er det god kommunikation: God, klar og let forståelig formidling af et indhold. Derfor må det også gerne være smukt; men det er vigtigere, at det i sig selv er upåfaldende: Fejlfrit, gnidningsfrit, let læseligt.

Godt fagsprog er en af mange forudsætninger for arbejdsglæde.
Godt fagsprog er en af mange forudsætninger for arbejdsglæde.
Klik på ikonen og læs mere om arbejdsglaedenu.dk!

De allerbedste journalister kan formidle deres indhold i et godt sprog, der er ufatteligt smukt; læs fx Poul Høis ”Der er dage…” Og de virkeligt gode forfattere kan skrive så smukt, at indholdet fortoner sig i det uvirkelige; læs fx Inger Christensens ”Azorno”.

Men vi almindelige forhærdede tidselgemytter, vi må bare gøre vores bedste for at gøre vores bedste på et almindeligt godt fagsprog: At fortælle det, vi vil fortælle, så vi når igennem til målgruppen – så vi bliver hørt, forstået og måske endda lyttet til og respekteret.

Det almindelige gode fagsprog handler denne kategori om. – Senere kommer der også lidt om “smukt dansk” Eller også får det en kategori for sig selv, det har jeg ikke fundet ud af endnu.

Godt fagsprog skal også formidles fysisk

Selvfølgelig er der også dét med selve den fysiske overlevering: Den gode talestemme, den gode korrektur og det ordentlige layout. Det kan du læse om i kategorien om korrektur og finish.

Det hele stammer fra min blakkede fortid som kommunikationslærer på en professionsbacheloruddannelse, og det giver sig udslag i en masse tekster om fagsprog, rapportteknik og den dertilhørende videnskabsteori. Skam få den, der tænker ilde derom!

.

© Per Salling, Omatskrive.dk, 2023

Views: 36