Citater om at skrive – og om ytringsfrihed

Min beholdning af kloge ord er vokset en del, siden jeg begyndte at samle citater systematisk. – Ikke kun egen fangst, mange har bidraget, både med kloge ord og med kildehenvisninger; for en pointe med denne samling er jo netop, at jeg også oplyser, hvor et givet citat kommer fra – hvor og hvornår det er sagt eller skrevet. Det har altid undret mig, at andre citatsamlere har gjort så lidt ud af den form for dokumentation; for det betyder ofte temmelig meget for forståelsen, hvilken sammenhæng en bemærkning er sagt eller skrevet i.

Et af de kke helt korrekt gengivede citater
Apropos kaninhul – den almindelige danske udgave af citatet er ikke helt rigtig. Samtalepartneren er ikke Grisling, men Ninka Ninus!

Men som sagt (skrevet): Mange har hjulpet. Tak for hjælpen!

En anden vigtig kilde til dokumentation af citater er for øvrigt Wikiquote – et af internettets helt store kaninhuller, hvor man kan tilbringe mange timer med at unddrage sig almindelig fornuftig beskæftigelse og i stedet fråde rundt i hvem-sagde-eller-skrev-hvad-hvor-og-hvornår. Meget fornøjeligt!

I de senere år er der så sket det, at andelen af pluk om ytringsfrihed og kunstnerisk frihed er vokset en del, selvfølgelig under indflydelse af samfundsdebatten; så for at skabe en smule overblik har jeg nu opdelt samlingen i en del om selve det at skrive (og lidt om at læse som forudsætning for at kunne skrive) og en del om retten til at gøre det: Ytringsfrihed og kunstnerisk frihed.

Til citaterne!

Views: 40