Øvelser i alle de andre tegn – retteblad

Når man snakker om “øvelse i tegnsætning” på dansk, så drejer det sig som regel om kommasætning. Men der er andre tegn i denne øvelse: Punktum, semikolon, kolon, udråbstegn, spørgsmålstegn, anførselstegn, apostrof, skråstreg, accent, trykstreg og procenttegn; og de skal også sættes rigtigt!

Når du har gennemført øvelsen, så peg på spørgsmålstegnet efter hver sætning med musen. Eller tap på det med fingeren, hvis du bruger fedtfingerskærm.

Svar på øvelse


1. Hvis du begrænser skaderne, nedsætter du også omkostningerne. Både de personlige, som kan gå ud over medarbejderne. Og de økonomiske som fx manglende omsætning og indtjening. På den måde sikrer du dig selv, dine medarbejdere og din virksomhed. Både nu og i fremtiden. Og det kan hurtigt blive mange penge værd. ?

2. Vi kan tilbyde fri benyttelse af solarier i formiddagstimerne, hvor der også er nedsat pris på alle træningsmaskiner, ligesom der altid er en erfaren træner til stede i hele åbningstiden. ?

3. Er der for mange kommaer i dine sætninger, er det sandsynligvis ikke kommasystemets skyld. Det er snarere dig selv, der skriver for snørklet eller har for langt mellem punktummerne. Og så bliver det både svært for dig selv at sætte komma og svært for dine læsere at tygge sig igennem dit skriveri. ?

4. Her skal du se, hvad jeg har fundet på biblioteket; en bog om dansk tegnsætning! ?

5. Her får du SÆRBEHANDLING
Flere og flere vælger GuldMægleren!!! ?

6. Har du også oplevet stigende tidspres i forbindelse med, at din funktion er blevet flyttet til et nyt arbejdsted i forbindelse med kommunesammenlægningen. ?

7. Har du fået fåresyge??? I din alder? ?

8. I forbindelse med lovændringen indfører vi en “hot-line”-tjeneste, hvor kunderne hurtigt kan få svar på deres spørgsmål. ?

9. Det er meningen, at transportafdelingen under Lean-processen skal være et væksthus, hvor nye ideer kan blive afprøvet og vurderet. ?

10. Fra den 1. september indfører vi tanke – told – og talefrihed i kantineområdet. ?

11. Vi skulle have spist middag sammen – men de kom – som sædvanligt – 2 timer for sent, så det blev der ikke noget af. ?

12. Der er gratis adgang for forældre og/eller søskende. ?

13. Det virker som en ekstra straf for rygende kolleger, hvis han/hun skal helt ud på gaden for at få sig en smøg. ?

Øvelse i apostrof-s: Forkert!
Forkert – apostrof er ikke rigtigt her!

14. Du er velkommen på Tidens Højskole’s happy jazz kursus. ?

15. Efter festen gik Louise med op på Lars´ værelse og blev der om natten. ?

16. Bagefter kan vi smutte hen på Bamse’s Bodega og få en fad øl – hva’ si’r du så? ?

17. Hun har fået erstatning for tabt arbejdsfortjeneste, men på 25 % og svie og smerte. ?

.

© Per Salling, Omatskrive.dk, 2008-2013

Views: 454