Grammatik og tegnsætning

Overskriften her skal tages med et halvt kilo salt. Det her handler om at skrive bedre dansk hele vejen rundt, og jeg har absolut ikke tænkt mig at gentage alt det om grammatik du burde have lært i skolen. Det har Susanne Staun gjort både sjovere og uendeligt meget mere tålmodigt end jeg kunne finde på i hendes knaldperle af en bog “Fuck (,) en lækker røv” med undertitlen “Basisgarderobe til den nøgne sprogbruger“. Køb den – læs den – lær den… så kan vi snakke.

Den almindelige hverdagsgrammatik dækker groft sagt over 3 hovedområder:

  • Ord, ordklasser og deres bøjninger – det går jeg ud fra at du har tjek på
  • Sætningsbygning – noget med at skrive korrekte og vellydende sætninger – det kommer jeg ind på i spredt fægtning i serierne om rapportsprog og teknisk sprog m. fl. steder
  • Sammensætning og adskillelse af sætninger med tegn – det er nok det jeg skriver mest direkte om. Og det er i virkeligheden det der interesserer mig mindst; så når jeg skriver om det er det mest ud fra en irritation over at dette kedelige og ikke særlig svære emne tager så meget opmærksomhed fra det sjove: At skrive bedre dansk – ja, i det hele taget at skrive.

Tæl kommaerne i det ovenstående.

Savner du noget? Så læs “Fuck(,) en lækker røv” igen. Der kan du lære at sætte komma. Meget nemt og meget godt forklaret. Her kan du bare læse om hvordan man bør gøre – og hvordan man med stort held kan lade være med at gøre det.

Hvis du virkelig ikke kan lade være, så læs videre…

Hits: 1005