Citater om ytringsfrihed og om kunstnerisk frihed

Helt fra begyndelsen har Omatskrive.dk handlet om Det Danske Sprog – se programerklæringen. Det gør siden stadig. Men i det MeToo-samfund, vi lever i, er det umuligt ikke også at forholde sig til det, vi bruger sproget til at skrive (og tale) om. Derfor er der dukket flere og flere citater om ytringsfrihed og om kunstnerisk frihed op i samlingen. De har nu fået en liste for sig selv.

Hvis/når du læser ned gennem citaterne, vil du (forhåbentlig) opleve, at der ikke en en ensidig tendens. Der er mange mulige positioner at tage, og selv om jeg for længst selv har taget mit parti, så er det ikke mit ærinde her at udelukke andres holdninger. – Og for øvrigt forbeholder jeg mig ret til at mene noget andet i en ny situation.

Hvis både Noam Chomsky og Karl Popper har ret (og det har de), så er det nemlig dybest set et udtryk for, at jeg selv har ret i mit mest irriterende statement (synes mine omgivelser i hvert fald): Det er et udtryk for en svag karakter at gøre sig til slave af sine egne principper. For klippefast principfasthed har det med at komme til kort i en foranderlig verden, hvor vi konstant bliver tvunget til at tage hensyn til nye situationer. Klippefast principfasthed bliver til en betonbunker, vi gemmer os i for at beskytte os mod virkeligheden.

Så jeg er absolut ikke enig i alle de citater, der står nedenfor. Ikke på én gang, i hvert fald.

citat citat

Hits: 2

per

Forfatter: Per Salling

- Kandidat i nordisk filologi (dvs. dansk) fra Københavns Universitet - Mangeårig sprogbisse i forsikringsverdenen - Endnu flere-årig kommunikationslærer på bygningskonstruktøruddannelsen - Selvstændigt praktiserende sprogkonsulent har jeg også været - Forfatter til "gode breve - gode e-mails" på Forlaget Samfundslitteratur - Lektor Emeritus (det lyder godt - ikk'?) - En hel masse andet, der ikke kommer sagen ved

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *