Hypertekst, cybertekst og "virtual reality"...

Hvad siger Encyklopædien?

Hyper - græsk og internationalt præfiks (dvs. forstavelse), svarer til dansk "over-" og latinsk "super-". Hyper- angiver, at noget foregår over noget, ud over noget eller i for høj grad (...)

Hypertekst - samling af tekststumper, der er indbyrdes forbundet i et netværk. Et leksikon med henvisninger mellem opslagsordene er et eksempel på en hypertekst, men normalt bruges begrebet kun i forbindelse med computere. I en hypertekst kan man springe rundt i teksten ved at følge forbindelser (links) mellem de enkelte tekststumper (nodes).

Cyberspace (...) elektronisk rum, hvori mennesker og maskiner kommunikerer. Telekommunikation foregår i cyberspace, men betegnelsen bruges især om simuleret, computerskabt virkelighed, den såkaldte "virtual reality". (...) Simulation i cyberspace anvendes endvidere i mange praktiske sammenhænge, bl.a. inden for militær uddannelse og træning ...

Cybertekst må vi få defineret et andet sted - fx i Jan Kjærstads kronik Litteraturens mulighed:

"En ekte cybertekst eller hyperfiksjon er en fortelling som tar i bruk de mulighetene hyperteksten gir. Den er konsipert som hypertekst, ikke som bok. I en hypertekst har man, ved hjelp av elektronikk, lagt inn feedback-sløyfer i tekstens informasjon. Poenget er at disse lenkene har et kreativt sikte, at de spiller en rolle i fortellingen. I en hypertekst har i tillegg leseren, eller brukeren, en større betydning enn i en vanlig tekst. Leseren er nær sagt integrert som figur."

Tilbage på sporet!