send!
Udskriv!

Gode breve og gode e-mails - skriveteknik og skriveproces - 2

Eller: Hvordan skriver man gode breve?

Af Per Salling

(Se artiklens første del her.)

Et citat mere, denne gang af forfatteren Sholem Asch: "Writing comes more easily if you have something to say."

Du kender det godt: Gode breve og e-mails skriver ikke sig selv. Jo, til kæresten på udveksling i London og pennevennen i Argentina, som du kan læsse alle tanker af på, fordi I aldrig kommer til at mødes. Men ellers...

Gode breve og e-mails forudsætter lyst til at fortælle nogen noget. Så hvis onkel Peter absolut skal have det brev, må du begynde med at opbygge lysten til at meddele dig til ham - finde ud af, hvorfor du skriver til ham - hvad vil du fortælle netop ham. Og så går du i gang.

Men intet kommer af intet - undtagen lommeuld -, så her er et forslag til en vane: Hav altid en lille blok (checkstørrelse) og en kuglepen i inderlommen. Den kan bruges til kladder og stikord, når du sidder i S-toget eller ved kedelige møder, og den kan følge dig under tv-avisen, på natbordet og på toilettet. (Du kan selvfølgelig også bruge den til huskesedlen til SuperBrugsen på vej hjem.) Og når du har stoffet netop til onkel Peter, så tag fat.

Netop til onkel Peter, ja. For der er ingen grund til, at alle skal vide alt. Onkel Peter - som er gammel havnearbejder og både gift og skilt et par gange gange - skal måske have en anden version af firmaskovturen og dens følger for dit familieliv end tante Agnes i Nakskov, som er gammeljomfru og pensioneret diakonisse.

SÅ skriver du

Fyldepennen er god nok. Eksperter udi håndskrivning hævder, at en fyldepen giver en bedre håndskrift end en kuglepen, fordi den provokerer til en langsommere skrift; og jeg tror dem gerne.

Men tekstbehandling er endnu bedre, fordi det er så let at redigere. Du kan sidde dér foran skærmen og pusle med ordene, flytte dem rundt, vælge det helt rigtige ord på hver enkelt plads, bytte om på et komma og et punktum for at give den rigtige sammenhæng og læserytme ...

Tekstbehandlingen har forvandlet skoletidens forhadte "kladde" (spild af tid - syntes du ikke også det, dengang? Jeg skrev som regel direkte ind, og resultatet blev derefter ...) til noget dynamisk - en del af skriveprocessen, hvor du gradvist modellerer din tekst op, korrigerer hér, sliber til dér, deler ét afsnit i to og slår et par andre sammen.

Dette er vejen til bedre breve! For det, du er nu er på vej ind i, er i virkeligheden et hjørne af en af de bedste metoder mod skriveblokering - læs mere i artiklen Skriv FØRST, redigér BAGEFTER. Når du knalder alle dine stikord, løse tanker og halve sætninger direkte ind på skærmen og derefter pusler dem på plads, kommer du helt uden om det frysende øjeblik, hvor du sidder og tænker: "Hvordan skal jeg nu begynde?"

Til sidst har du et rigtigt godt brev til onkel Peter: Lige præcis det, du har lyst til at skrive til ham - på lige præcis den måde, du har lyst til at fortælle det. Og han vil formodentlig blive lige så glad for det, som Steve Krug blev for Kathys visitkort med en præsentation skriblet på bagsiden.

Dit brev er blevet et godt brev; og det er det, fordi det er et brev med et menneske i hver ende.

Hvad gør jeg så selv?

Ja, specielt hvad angår julebrevene - så har jeg altså skrevet "årsrapport" de sidste mange år: En udførlig beretning om livets gang i det lille enderækkehus i udkanten af den store by, illustreret og kopieret i 30 eksemplarer og med nogle få "personlige" linier til hver enkelt modtager nederst på side 2. Det er så dejligt tidsbesparende, og det har man jo god brug for i december. MEN

Vi slutter med et sidste greb i citatposen.

"Det, som er skrevet uden besvær, læses som regel uden fornøjelse."
Samuel Johnson

"Tekster bliver ikke skrevet - de bliver skrevet om. Det er noget af det sværeste at acceptere, især når den syvende omskrivning stadig ikke har gjort jobbet helt færdigt."
Michael Crichton

Og det gælder også brevet til onkel Peter.

Verden vil have bedre breve og bedre e-mails - og du skal gå foran!

Boksen

  1. Find de 3 private breve, postkort eller e-mails, du er blevet mest glad for at modtage inden for det sidste år. Læs dem igen. Hvorfor blev du glad? Hvad gør dem gode?
  2. Har du svaret skriftligt på dem? Hvorfor/hvorfor ikke?
  3. Har du selv gjort dig ekstra umage med et privat brev eller en e-mail inden for det sidste år? Hvis ja, til hvem og hvorfor? Find det frem, læs det igen og overvej, om det er vellykket. Hvad er godt, hvad kunne have været bedre?Andre artikler om emnet:

Se også omtalen af min bog Bedre breve - bedre e-mails.


JavaScript Menu Courtesy of Milonic.com