send!
Udskriv!

Citater om sprog og om at skrive

- plus et par stykker om at læse

Mange har ment noget om at skrive og om at ytre sig, og en hel del af dem har skrevet deres mening ned. Her er en håndfuld af meningerne. Nogle er velkendte fra gængse citatsamlinger, andre er min egen høst. God fornøjelse!

"Sagde han virkelig det?"

Citatjagt er morsomt! Men fænomenet kan også godt nærme sig det, der i politiets sprogbrug hedder "ulovlig omgang med hittegods", fx når citatsamlinger lystigt citerer hinanden. (Se min artikel Citater og citatteknik). Derfor har jeg indledt min helt private "citatjagt", nemlig jagten på kilden. Sagde eller skrev Winston Churchill virkelig det-og-det? Hvor? Hvornår? Tit bliver et citat bedre af at blive set i konteksten, men af og til viser det sig at være revet ud af en sammenhæng, hvor det oprindelig betød noget helt andet.

Så i løbet af det nærste års tid vil jeg (forhåbentlig) verificere alle citaterne her - først og fremmest dem af egen høst, men helst også dem, jeg har hentet fra diverse citatsamlinger eller citeret på anden hånd. Hvis du kender kilden til et eller flere af citaterne, må du meget gerne give mig et praj!

Opdateret 25. december 2017


Jeg er vild med deadlines. Jeg elsker den susende lyd når de stryger forbi.
Douglas Adams

Hvis du ikke kan irritere nogen med det, er der ingen særlig grund til at skrive.
Kingsley Amis

Umiddelbart er det at skrive et spørgsmål om at lade en pen glide hen over et stykke papir eller at lade fingrene bevæge sig hen over computerens tastatur. Men de fleste mennesker ved, at skrivning er meget mere end det. Det er præstation, det er blokering, det er himmelsk fryd, det er pligt og det kan være kontakt med dybe uransagelige følelser af skyld, skam og lyst.
Tine Andersen

Men de, som undrer sig over, at også jeg kunne finde på at skrive sådan en bog, efter at der har været så mange andre historieskrivere, de bør først læse alle de andres skrifter og derefter min bog, og først derefter kan de få lov til at undre sig.
Flavius Arrianos

Det siges at det skulle være lettere at skrive, hvis man har noget på hjerte.
Sholem Asch

Det er ikke en indskrænkning af ytringsfriheden at opføre sig ordentligt.
Svend Auken

En professionel skribent er en amatør, som ikke gav op.
Richard Bach

"Da Gud opfandt verden", hedder den første historie. Ikke skabte. For så tænker de: Skabte? Skakt? Er det der, vi smider affaldet ud? Jeg kalder det stopord. Og dem luger jeg ud i.
Sigurd Barrett

Jeg var 18 år, da Portugal blev et demokrati. Så intet kulturelt argument vil nogensinde overbevise mig om, at man ikke skal forsvare ytringsfriheden. EU handler ikke kun om fred. Det handler også om frihed.
José Manuel Barroso

Jeg accepterer ikke den kulturelle relativisme, der siger, at man af respekt for andre kulturer bør afstå fra at forsvare rettighederne for kvinder og børn, eller ytringsfriheden. Det tror jeg ikke på.
José Manuel Barroso

Fail. Fail again. Fail better.
Samuel Beckett

Det tog mig femten år at opdage, at jeg ikke havde noget forfattertalent, men da var det for sent at holde op, for jeg var allerede berømt.
Robert Benchley

Kunsten at kede består i at tage det hele med.
Hans Bendix

Begrænsninger er altid udvidende.
Christoffer Berdal

First, have something to say. Second, say it. Third, stop when you have said it. Fourth, give it a good title.
John Shaw Billings

Jeg har været tæt på dybt ulykkelige mennesker, der som følge af en lømmelagtig demonstration for ytringsfriheden nu er udsat for trusler, der har forringet deres livskvalitet ganske væsentligt. En kedelig tendens, hvis ytringsfriheden skal bruges til at spotte og håne.
Hans Jørgen Bonnichsen

We write both to express ourselves and to be heard by others, but first we have to learn how to tolerate ourselves as we work at our writing.
Joan Bolker

You must stay drunk on writing so reality cannot destroy you.
Ray Bradbury

Writing, for me, is akin to breathing. It is not something I plan or schedule; it's something I just *do*. All the stories selected in this book seized on me at the strangest hour, compelling me to head for my typewriter and put them down on paper before they went away.
Ray Bradbury

Prøv engang at følge jeres frasers vandring skridt for skridt indtil det punkt, hvor de bliver legemliggjort. - Se jer omkring, det hele har I udtalt; det er en mimisk oversættelse af jeres floskler!
Georg Büchner

Nej.
Morten Bødskov

The following statement is true. The precedent statement was false.
George Carlin

Begynd med begyndelsen og fortsæt, til du når slutningen. Dér standser du.
Lewis Carroll

"Når jeg bruger et ord", sagde Klumpe-Dumpe i en temmelig fortrydelig tone, "så betyder det lige netop det jeg vælger at det skal betyde. Hverken mere eller mindre." "Spørgsmålet er", sagde Alice, "om du kan få ord til at betyde så mange forskellige ting." "Spørgsmålet er", sagde Klumpe-Dumpe, "hvem der skal bestemme. Det er det hele."
Lewis Carroll

To simple regler. A) Du behøver ikke at skrive. B) Du kan ikke foretage dig noget andet. Resten kommer af sig selv.
Raymond Chandler

En god roman fortæller os sandheden om dens hovedperson. En dårlig roman fortæller os sandheden om dens forfatter.
G.K. Chesterton

På hele jorden er der ikke sådan noget som et uinteressant emne; det eneste, der kan findes, er en uinteresseret person.
G.K. Chesterton

Books aren't written -- they're rewritten. It is one of the hardest things to accept, especially after the seventh rewrite hasn't quite done it.
Michael Crichton

VæmFaen sir jar sga sgrivve sårm a én æler anen sgide AKADEMIGGER komanderer mar tse - ? Jarsguda 60 nu, garmel, arbsløs år neslit. Nu gør jar ÅBRØR. Nu sgrivver jar ænli prasis sårm jar vel ... Jarsgasgudaegge rate mar æfder nongen. Gør sguda sårm de paser mar.
Gustav Christiansen (alias Trøgger-Gåstar)

Fårlk sårm års / sgriver egge / følsårme degte / vorfaen sguvi ha de fra?
Gustav Christiansen (alias Trøgger-Gåstar)

jar / anerkæner / kon én énsde kriterjum / får de dænsge språ
de brusværdien
ka lortet brues tse nåed / tse komnigasjon / frexembel / årse når de rajner år blæser fra øst / vinsdyrke 7 - ?
Gustav Christiansen (alias Trøgger-Gåstar)

Den store samtalen må bevares. Det gjør vi best ved å bygge ned skiller mellom folk og ved å bevare respekten for dagliglivets små ord.
Nils Christie

Å forme ord eller tegn, sende dem fra seg, - og så kanskje få svar tilbake som sier noe mer, det er storslagen virksomhet!
Nils Christie

Handling er språk. Ord er specialtilfelle av handling.
Nils Christie

Den første forudsætning for at kunne skrive er at ville. Den anden er at lære.
Nils Christie

Broadly speaking, short words are best, and the old words, when short, are best of all.
Winston Churchill

History will be kind to me for I intend to write it.
Winston Churchill

The length of this document defends it well against the risk of its being read.
Winston Churchill

The beautiful part of writing is that you don't have to get it right the first time, unlike, say, a brain surgeon.
Robert Cormier

Enhver idiot kan få en god idé. Dét, det i længden drejer sig om, det er, hvor mange timer man har tænkt sig at sidde krummet sammen, svedende over sit skrivebord.
Robert Crumb (cit. Dan Turèll)

Editing/rewriting: The process whereby one organizes and improves something one has already written so that someone else can understand it.
Patricia Cumming

Hvor ville verden dog blive fattig, hvis det ikke længere var muligt at sige noget, som en eller anden befolkningsgruppe kan tage anstød af! Et multikulturelt samfund, der accepterer alle sine befolkningsgruppers forskellige tabuer, vil ikke have meget at tale om.
Ralf Dahrendorf

Der er sket et skred. Grænsen for, hvad man kan tillade sig af hadefulde og racistiske ytringer, har flyttet sig.
Stig Dalager

Det store problem med den sproglige udvikling, vi ser i øjeblikket, er i virkeligheden, at den vanskeliggør samværet mellem mennesker. Ved at bruge ord, som man kun kender betydningen af, hvis man selv kommer fra den samme verden, lukker sproggruppen sig om sig selv og trækker på den måde nogle grænser i samfundet, som er inderligt unødvendige. De tjener intet andet formål end at vise, at visse mennesker føler sig bedst tilpas, hvis de tror, de er lidt mere end andre.
Ole Davidsen

Writing is like jazz. It can be learned, but it can’t be taught.
Paul Desmond

Hvis du har brug for at tage et år fri for at skrive en bog, er du nødt til at tage det år; ellers vil året tage dig i håret og slæbe dig afsted mod din grav. (...) Du er nødt til at tage dit valg. Du kan gøre rent i dit hus, og når Sankt Peter spørger dig, hvad du har brugt dit liv til, kan du sige: Jeg gjorde rent i mit hus, jeg bagte boller ...
Annie Dillard

PowerPoint doesn't make you dumb. But it very quickly exposes the dumbness that is already there.
James Drogan

Man har selvfølgelig ret til at sige dumme ting. Det er bare ikke særlig god stil.
Pia Olsen Dyhr

Hvis du ikke kan forklare det enkelt, har du ikke forstået det godt nok.
Albert Einstein

Hvis man ikke kan finde det, er det der ikke.
Bryan Eisenberg

How long should copy be? There's an old advertising expression from the '50s that is hardly politically correct but certainly makes the point. Copy should be as long as a women's skirt: long enough to cover the essentials but short enough to keep it interesting.
Bryan Eisenberg

Any passage that is not clear enough to be understood through listening is not really clear enough, even if it can be understood off the page.
Peter Elbow

Selvcensur er noget af det hæsligste der overhovedet findes. Det er den værste form for undertrykkelse.
Péter Eszterházy

We love presentations. What else changes the world in such quantifiable terms? You get up, you present, and people either do what you want or they don’t. It’s electrifying!
Ethos3

Ord. Med dem kan man sætte ting sammen og skille dem ad igen som det passer en.
Elena Ferrante

Jeg har ofte grint af anmeldere, der siger, at jeg har en let pen. Det kan da godt være - men at have en let pen er frygteligt svært. Det er betydeligt lettere at skrive som en litteraturforsker: lange, indviklede sætninger, symbolladet, fortænkt.
Peter H. Fogtdal

At tro, at fri ytring ikke må få andre til at reagere, er misforstået.
N. Foldager

Imagine "War & Peace" as a pamphlet. Would that make it more powerful? Some subjects just demand 'long,' others demand 'short'.
John Ford

I have this heartfelt theory that people hate ads. Ads interrupt TV programs and bulk out newspapers and mags and are generally a waste of perfectly good trees. So I try to avoid writing "ads." Or at least I try to make my stuff look different, so that it doesn't scream off the page, "Hi! I'm an ad! Ignore me!"
Neil French

Man kan ikke forlange, at nogen skal forstå eller blot nogenlunde tålmodigt høre på en samtale, hvor der benyttes andre ord end dem, der er fælles for alle danske.
Emma Gad

There are days when the result is so bad that no fewer than five revisions are required. In contrast, when I'm greatly inspired, only four revisions are needed.
John Kenneth Galbraith

Mens du skriver, lærer du hvordan. Du kan have tillid til, at du efterhånden erhverver den teknik og dygtighed, du behøver.
Nathalie Goldberg

Vi lærer ved at skrive. Så enkelt er det. Vi lærer ikke ved at gå uden for os selv til autoriteter, som vi tror ved noget om det.
Nathalie Goldberg

Det frygtelige ved skolen er, at den tager børn, som fra naturens hånd er digtere og historieskrivere, og får dem til at læse litteratur for så at skulle træde tilbage fra den og tale 'om' den.
Nathalie Goldberg

It's a fatal mistake to think that being right is more important than being understood.
Daphne Gray-Grant

Writing does not depend on talent. (Read that again. Maybe say it out loud.) It depends on hard work and determination.
Daphne Gray-Grant

The main difficulty with writing is that no one ever taught you how to do it. At school - whether high school or college - it was sink or swim. You cranked your essays, hating every steps along the way. Sure, teachers graded your work, putting little red marks all over it to correct spelling and grammar mistakes. But did they ever tell you how to write? Not likely.
Daphne Gray-Grant

When did it become true that to defend someone’s free speech rights, one has to publish & even embrace their ideas? That apply in all cases?
Glenn Greenwald

The writer cannot do it alone. The unread story is not a story; it is little black marks on wood pulp. The reader, reading it, makes it live: a live thing, a story.
Ursula Le Guin

Journalister skal skynde sig ad helvede til med at fortælle ingenting. Om og om igen. Deres præstation er selve det at udkomme, rubbe neglene, at nå frem, at åbne munden og fatte pennen, at stå på stedet. Og så kommer unøjagtighederne, så kommer sproget til kort, så kommer overspringsformidlingen, og man sidder derhjemme foran skærmen med et tomt blik og en mærkelig fornemmelse af, at man ikke er gået glip af noget.
Jens Gaardbo

Kommunikation har i cirka en generation været et arbejdsfelt for mange lykkeriddere; de skal alle sammen have deres del af kagen og opfinder derfor cyklen og den dybe tallerken gang på gang i håb om, at nogen køber dem.
Havgassen

Man har ret til sine egne meninger - men ikke til sine egne fakta.
Connie Hedegaard

Der, hvor man brænder bøger, vil man ende med også at brænde mennesker.
Heinrich Heine

Det er ikke en indskrænkning af ytringsfriheden at lade være med at delagtiggøre verden i alt, hvad der ophidser én, uindskrænket og uden hensyn til følgerne - heller ikke hvis det kommer af en absolut overbevisning om at have erkendt den fulde sandhed. Det er tværtimod udtryk for ytringsfrihedens aktive pleje. Ens bedste allierede i dette forsøg på selv-civilisering er den tvivl, man på den højeste selvsikkerheds top bør lytte til: Kunne jeg i den sidste ende alligevel tage fejl?
Richard Herzinger

My own opinion is enough for me, and I claim the right to have it defended against any consensus, any majority, anywhere, any place, any time. And anyone who disagrees with this can pick a number, get in line and kiss my ass.
Christopher Hitchens

Who's going to decide, to whom do you award the right to decice which speek is harmful, or who is the harmful speaker? Or to determine in advance what are the harmful consequences going to be that we know enough about in advance to prevent? To whom would you give this job? To whom are you going to award the task of being the censor?
Christopher Hitchens

Da brevet repræsenterer den skrivendes personlighed, må han også finde sig i at bedømmes derefter.
H.P.Holst

I do not choose the right word. I get rid of the wrong one.
A.E. Housman

Der er dage, hvor ord bliver for små. Hvor ens øjne er større end ens mund. Hvor lyden af fly over hovedet, synet af skyer, der stiger til himmels som en sort kegle, og lugten ... lugten af brand, af det øjeblik, hvor et bål er allermest fortærende, synes næsten for overvældende til at formidle. For betvingende. Men ord er, hvad vi arbejder med, og ord må nu gøre arbejdet.
Poul Høi

Half my life is an act of revision.
John Irving

I Danmark er tavshed ikke en hæmsko, men et bevidst valg. Størstedelen af befolkningen har afgivet et frivilligt tavshedsløfte og har det fint med at leve op til det løfte.
Carsten Jensen

Det, som er skrevet uden besvær, læses som regel uden fornøjelse.
Samuel Johnson

Ved den sproglige udformning af love og andre retsforskrifter må man have for øje, at enhver, som teksten henvender sig til, let skal kunne læse og forstå den. Formen skal være enkel og præcis og sætningerne korte og klare.
Justitsministeriet

De sure gamle mænd brokker sig over, at de unge siger bedte i datid af at bede. Vore dages sure gamle mænd gør sig imidlertid ikke klart, at tidligere tiders sure gamle mænd var lige så fornærmede over, at de unge sagde gravede og ikke grov. Vore dages sure gamle mænd er forrige generations trusler mod kulturen og nationens overleven.
Jens Normann Jørgensen

The purpose of language is to be understood.
Garrison Keiller

Who are you, my readers? Singular really. For you can only read this on your own, one person and a book, I can only address one of you at a time, only one of you at a time can let me in.
Thomas E. Kennedy

Just slap anything on when you see a blank page staring at you like some imbecile. You don't know how paralyzing that is, that stare of a blank page which says to the writer you can't do a thing. The page has an idiotic stare and mesmerizes the writers so much, that they turn into idiots themselves. Many writers are afraid in front of the blank page, but the blank page is afraid of the real, passionate writer who dares and who has broken the spell of "you can't" once and for all.
Vincent van Gogh / Thomas E. Kennedy

Der er intet, der i den Grad fordærver Haanden og Hjertet som Staalpennen. Hvorledes vil vel et Kjærlighedsbrev blive, der skal skrives med Staal?
Søren Kierkegaard

Hvis du ikke har tid til at læse, så har du heller ikke tiden - eller værktøjet - til at skrive.
Stephen King

Man kan nærme sig det at skrive med nervøsitet, spænding, håb eller endog fortvivlelse - fornemmelsen af, at man aldrig helt kan sætte det på papiret, som er i ens hjerne og hjerte. Man kan give sig i kast med det med knyttede næver og sammenknebne øjne, parat til at gå lige på og hårdt. Man kan gå i gang, fordi man ønsker, at en pige skal gifte sig med en, eller fordi man ønsker at lave om på verdenen. Grib det an på en hvilken som helst måde bortset fra skødesløst. Lad mig sige det igen: Du må aldrig nærme dig den blanke side skødesløst."
Stephen King

I et interview spurgte en radiovært mig, hvordan jeg skrev. Da jeg svarede "et ord ad gangen", anede han tilsyneladende ikke, hvad han skulle sige. Jeg tror, at han prøvede at finde ud af, om det var min spøg. Det var det ikke. I virkeligheden er det altid så enkelt.
Stephen King

Grammatikken er ikke kun noget dødirriterende; det er den pæl, du griber fat om for at få dine tanker op at stå og til at gå. I øvrigt fungerede alle de der enkle sætninger jo for Hemingway, ikke? Når han ikke var døddrukken, var han skidegenial.
Stephen King

Skrift er forførelse. God samtale er et led i en forførelse. Hvis det ikke var tilfældet, hvorfor ender så mange par, som begynder aftenen med en middag, så i sengen?
Stephen King

Der er mange, der kan skrive lejlighedssange - og cirka dobbelt så mange, der gør det.
Bent Kjærsgaard

Klarhed og forsimpling er ikke det samme. At forenkle indholdet er ikke det samme som at skrive mere klart. Tværtimod kan man tillade sig at skrive mindre klart, hvis man samtidig forsimpler sagen.
Christian Kock

Man har til alle tider klaget over ungdommens sprog. Ungdommen har tilsyneladende aldrig talt så dårligt som "nu for tiden" – helt uanset hvornår denne tid så end er indtruffet.
Ulla-Britt Kotsinas

If it sounds like writing, I rewrite it.
Elmore Leonard

Alt skabende arbejde handler om at vælge. Det ord, der skal stå på digtets første linje, det billede, der skal åbne filmen, den tone, der skal sætte symfonien i gang.
Jørgen Leth

Jeg vil ikke skrive for voksne. Jeg vil skrive for en læserkreds, som kan skabe mirakler. Kun børn skaber mirakler, når de læser.
Astrid Lindgren

Skær ned til det halve. Og skriv den halvdel om.
Astrid Lindgren

You can't sit around and wait for inspiration. You have to go after it with a club.
Jack London

Frihed er altid frihed til at ytre sig for dem, der tænker anderledes.
Rosa Luxemburg

Pointen med bullshit er, at det suspenderer forholdet mellem rigtigt og forkert. Det er umuligt at lyve, hvis man ikke kender sandheden. Men den, der bullshitter, behøver ikke at kende andet end tomgangen: terapisproget, inderlighedsretorikken, de lange kæder af klicheer om fornemmelser.
Rune Lykkeberg

The advice 'write only what you know' increases the likelihood that you will know the same things forever.
Dennis A. Mahoney

Great writing can't be taught, but bad writing can be avoided.
Dennis A. Mahoney

Being a writer is funny! Don't take yourself too seriously.
Dennis A. Mahoney

Der er simpelthen ikke noget modigt ved, at sekulære hvide mænd gør nar af alle andre. Man kan ikke lave satire over intolerancen ved at være intolerant.
Remy Maisel

Ægte satire skyder aldrig nedad - målet skal altid være nogen i en position over satirikeren, ikke nogen der er mindre privilegeret. Så uanset hvor morsom den er, mangler pseudo-satire den ægte satires sociale sigte, som bl.a. indbefatter publikums øgede politisk bevidsthed og opmærksomhed. I stedet fostrer pseudo-satiren kynisme, apati og intolerance - netop de ting, den ægte satire bekæmper.
Remy Maisel

En forfatter er en, for hvem det at skrive er vanskeligere end det er for andre mennesker.
Thomas Mann

What's the single most important thing that could improve the web? It's not broadband. It's better writing.
Gerry McGovern

If you love a word, use it! Being in a dictionary is an artificial distinction - it doesn't make a word any more real than any other word.
Erin McKean

The bad words - see, when people think about a place and they don't find the place on the map, they think "Ths map sucks!" When they find a nightspot or a bar and it's not in the guidebook, they'r like "Ooh, this place must be cool! It's not in the guidebook!" But when they find a word that's not in the dictionary, they think: "This must be a bad word!" Why? It's more likely to be a bad dictionary. (...) The english language is as big as it is.
Erin McKean

I have never thought of myself as a good writer. Anyone who wants reassurance of that should read one of my first drafts. But I'm one of the world's greatest rewriters.
James A. Michener

Making the simple complicated is commonplace. Making the complicated simple, awesomely simple, that is creativity.
Charles Mingus

Nicht da ist man daheim,wo man seinen Wohnsitz hat,sondern wo man verstanden wird.
Christian Morgenstern

There is no such thing as inspiration before writing; inspiration comes while writing.
Donald M. Murray

Get it down first - then worry about getting it better. Perfect is the enemy of the good.
Donald M. Murray

Write, then listen to what you have written, and you will hear what needs to be written.
Donald M. Murray

Writers like to whine and moan about the struggle, the pain, the suffering of writing but they came to writing because it was easier to them than math, more exciting than chemistry, more fun than the playground. Writers lead a marvelous double life, once in actuality, afterwards in the truer reality of story.
Donald M. Murray

Det kvalificerede samspil med andre sprog er nøglen til det danske sprogs fortsatte sunde udvikling.
Per Stig Møller

Tanken begynder i sproget og derfor først og fremmest i modersmålet. Forarmes dette, forarmes tankerne.
Per Stig Møller

Beundring er nødvendig for gamle poeter, gamle skøger og gamle dansere.
Poul Martin Møller

I have rewritten -- often several times -- every word I have ever written. My pencils outlast their erasers.
Vladimir Nabokov

You write where you are. It's the only thing you have to give.
Gloria Naylor

Ordene blev spærret inde og stillet op på række og geled i bogens fængsel. Nu er de sluppet fri.
Arno Victor Nielsen

Det er klart at alle forfattere lyver. Ikke mindst når de siger at de lyver.
Peter Nielsen

Hvis du udtaler "unikt" med et "j" på dansk, er jeg per definition ligeglad med alt andet, du har at sige. Ses.
Brian Nygaard

Jeg kan kun komme på to journalistiske regler, der er værd at beskæftige sig med, og jeg har ikke engang selv fundet på dem:
1. Du skal have en historie at fortælle.
2. Du skal skrive interessante sætninger.
Stig Olesen

I en tid med universelt bedrag er det en revolutionær handling at fortælle sandheden.
George Orwell

If liberty means anything at all it means the right to tell people what they do not want to hear.
George Orwell

Hvis I ikke bruger sproget tydeligt og klart, hvordan skal folk så forstå hvad I siger? Så taler I jo bare ud i den blå luft. Der er mange sprog i verden, og de giver alle sammen god mening for dem der kan dem. Men hvis der er en der taler til mig på et sprog jeg ikke forstår, vil vi være fremmede over for hinanden.
Paulus

Men i menigheden vil jeg hellere sige 5 fornuftige ord der gør andre klogere, end tusindvis af ord på et sprog ingen forstår.
Paulus

Hvis nogen vil tale i tunger, så lad to, højst tre komme til. De skal tale én ad gangen, og der skal være en til at oversætte hvad de siger. Hvis der ikke er nogen oversætter, så skal de tie stille når de er i menigheden, og nøjes med at tale til sig selv og Gud.
Paulus

For at værne om ytringsfriheden
råber jeg røvhul
efter min nabo
Peter Poulsen

Der er meget ofte kun et Hanefjed mellem Litteratur og Makulatur!
Storm P.

Det er pudsigt, at der med de få ord, der findes i sproget, kan siges så meget sludder.
Storm P.

Before there were presentations, there were conversations, which were a little like presentations but used fewer bullet points, and no one had to dim the lights.
Ian Parker

There is no one right way. Each of us finds a way that works for him. But there is a wrong way. The wrong way is to finish your writing day with no more words on paper than when you began. Writers write.
Robert P. Parker

Writing is rewriting. And rewriting is writing.
Richard North Patterson

Forklarer billeder sig selv? Nej, nej og atter nej. I den første og afgørende gennembladring af en bog (eller avis eller et blad) ser man billeder og læser billedtekster. Altid. Det er en dødssynd at undlade de tre linjer tekst under billedet.
Søren Ryge Petersen

Good writers are those who keep the language efficient. That is to say, keep it accurate, keep it clear.
Ezra Pound

Living is hard. It's writing that's easy.
E. Annie Proulx

Plumbers don't get plumber's block, and doctors don't get doctor's block; why should writers be the only profession that gives a special name to the difficulty of working?
Philip Pullman

Vi skal ikke bare skrive, så læseren kan forstå os. Vi skal skrive, så han ikke kan misforstå os!
Quintilian (Marcus Fabius Quintilianus)

Den, der skriver og gør et arbejde for at forbedre sin skriftlige form, han yder noget til kulturen.
Steen Eiler Rasmussen

Politik er ikke nogen dårlig profession. Hvis man lykkes, er der mange belønninger, og hvis man blamerer sig, kan man altid skrive en bog.
Ronald Reagan

Det at være forfatter handler om at tage en tube fiskelim og klistre sig fast på stolen og blive ved og ikke give op.
Klaus Rifbjerg

Det gælder ikke om at lære at skrive, men om at lære at se. Det at skrive, det er bare en konsekvens.
Antoine De Saint-Exupéry

Først skriver du dit digt; og bagefter må du rette det! Hvad er det vel at skrive, om ikke netop at rette? Hvad er det vel at modellere om ikke det er at rette? Har du nogen sinde set leret forme sig selv? Fra rettelse til rettelse toner ansigtet frem, og allerede det første tryk med fingeren var en rettelse i lerklumpen. Når jeg grundlægger min by, da retter jeg i sandet. Derefter retter jeg på min by. Og fra rettelse til rettelse vandrer jeg mod Gud.
Antoine Saint-Exupéry

Sprogligt set er vi danskere bornerte, fantasiløse og småtskårne; vi logrer opad og sparker nedad. Derfor har vi de dialekter tilbage, som vi har fortjent - og det er ikke for mange.
Per Salling

Disse ting findes ikke, og de vil altid være her.
(Sallust - om myter)

Jeg skriver, fordi det fylder mig med glæde. Jeg er ikke god til så frygtelig mange ting, men jeg er en smule god til at skrive, og jeg kan lide det. Og man ender jo alligevel altid med at lave det, man kan finde ud af.
Ferdinand von Schirach

Comment is free, but facts are sacred.
Charles Prestwich Scott

The oral sentence is clearest because it is the product of millions of daily efforts to be clear and strong. It represents the work of the race for thousands of years in perfecting an effective instrument of communication.
L. A. Sherman

Papirkurven er forfatterens bedste ven.
Isaac Bashevis Singer

Det er grotesk, at ytringsfriheden nu forstås som retten til at svine andre til. Ytringsfrihed er i sin essens retten til at ytre sine meninger og tanker, men den indeholder også respekten for andres ret. Det er, som om man har glemt det aspekt.
Eva Smith

Freedom of speech has its cost, and tolerance of even the intolerants is one of them. (...) But the battle against hate speech will be fought more effectively through persuasion and creative educational leadership, than through punishment.
Rodney A. Smolla

If you would be pungent, be brief; for it is with words as well as sunbeams - the more they are condensed, the deeper they burn.
Robert Southey

Hvornår en en bog færdig - når den er skrevet, når den er læst, eller når den er glemt?
Spacemermaid

Intet emne er for stort. Du kan bare gribe det an systematisk.
Martin Spang Olsen

If in the first act you have hung a pistol on the wall, then in the following one it should be fired. Otherwise don't put it there.
Anton Tjekhov

Don’t tell me the moon is shining; show me the glint of light on broken glass.
Anton Tjekhov

Vi skriver frit og frygtløst, og så "modererer" vi før vi udgiver det.
Mark Twain

Kun konger, redaktører og folk med bændelorm har ret til at bruge det redaktionelle ”vi”.
Mark Twain

The time to begin writing an article is when you have finished it to your satisfaction. By that time you begin to clearly and logically perceive what it is that you really want to say.
Mark Twain

Forskellen mellem det næsten rigtige og det rigtige ord er som forskellen mellem en ildflue og et lynnedslag.
Mark Twain

Words build relationships.
Nick Usborne

En skribent har to spørgsmål at stille sig selv. For det første: Hvordan får jeg læseren til overhovedet at gå i gang med at læse? For det andet: Hvordan hindrer jeg læseren i at holde op med at læse?
Hans Veirup

Jeg er uenig i hvad De siger, men jeg vil forsvare til døden Deres ret til at sige det.
Voltaire - sådan, da ...

Tidligere blev bøger skrevet af lærde mænd og læst af almindelige mennesker. Nu bliver de skrevet af almindelige mennesker og læst af ingen.
Oscar Wilde

Hvis man smører sine ord ind i honning, risikerer man at få klistrede fingre.
Peter Wivel

The truth is more important than the facts.
Frank Lloyd Wright

Mens landets officielle politik kræver af indvandrere, at de lærer sig dansk og bekender sig til danske værdier, så stræber det højtuddannede Danmark efter at skjule alt, hvad der kunne minde om, at vi ikke er amerikanere.
Per Øhrgaard

De anonyme:

I glædens stund skal man ikke give løfter. I vredens stund skal man ikke svare på breve.
Kinesisk ordsprog

English is a consensual language - which is why we English don't object to Americans telling us how to spell ;o) - and these variants in newish words will probably not settle down until the next-but-one edition of the Greater Oxford. But think how boring it would be if we had an academy and couldn't go around inventing words!
Anonym indsender til en enquête i nyhedsbrevet WordBiz

Det er en god ting at adskille skriveprocessen fra retteprocessen. Når du er i gang med at beskrive oplevelser og følelser, vil det ødelægge koncentrationen at begynde at rette stavefejl. Skriv først alt, hvad du har på hjerte - og ret så til allersidst.
Anonym

Der vil altid være fortællinger. Findes der ingen gode fortællinger, falder vi for de dårlige.
(Ukendt)

(Om synsvinkler:) Two men ask their rabbi whether it's permissible to smoke while praying. The first asks, "Is it permissible to smoke while praying?" "No," answers the rabbi, "it is not permissible to do anything but concentrate while praying." The second man asks, "Is it permissible to pray while smoking?" "Yes," answers the rabbi, "it is always permissible to pray."
Anonym

Og så lige til sidst:

At læse citatsamlinger er en god beskæftigelse for et udannet menneske.
Winston ChurchillSe også: Citatbøger er en vigtig del af det dannede menneskes bibliotek.JavaScript Menu Courtesy of Milonic.com